Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej

Wzór dokumentu - Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej

Prokura jest pełnomocnictwem udzielonym przez przedsiębiorcę podlegającego obowiązkowi wpisu do rejestru przedsiębiorców, które obejmuje umocowanie do czynności sądowych i pozasądowych, jakie są związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa. Do zbycia przedsiębiorstwa, do dokonania czynności prawnej, na podstawie której następuje oddanie go do czasowego korzystania, oraz do zbywania i obciążania nieruchomości jest wymagane pełnomocnictwo do poszczególnej czynności.

Pobierz - Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej

Pobierz dokument: Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej
DOCXPDF

Prokurentem może być włącznie osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych. Jednakże w  spółkach kapitałowych - w spółkach z ograniczoną odpowiedzialnością prokurentem nie może być członek rady nadzorczej lub komisji rewizyjnej, a w spółkach akcyjnych - członek rady nadzorczej. Prokura w zasadzie pozwala umocowanemu na dokonywanie wielu różnych czynności prawnych związanych z prowadzeniem danego przedsiębiorstwa.

Wydarzenia życiowe: Spółka z o.o.Rejestracja, Spółka akcyjnaRejestracja, Społka jawnaRejestracja, Społka komandytowaRejestracja, Społka partnerskaRejestracja
Gałąź prawa: Prawo gospodarczePrawo spółek
Typ podmiotu: Przedsiębiorca

prokura

udzielenie prokury

zarząd

pełnomocnictwo

prokurent

Miejsce złożenia: Sąd
  • Witam. Pobrałam od Państwa wzór protokołu z posiedzenia zarządu spółki. Wzór aktualny i elegancko sporządzony. Opinia pozytywna w 100%. Barbara, wiceprezes

• Dziękuję za udostępnienie wzoru umowy sprzedaży. Wzór był zgodny z aktualnymi wymogami prawnymi, dzięki czemu nie popełniłam tego samego błędu co ostatnio, ponieważ miałam jakiś wzór, ale nie był aktualny. Pozdrawiam cały zespół. Grażyna z Katowic

® 2011 - 2022 SerwisPrawa.pl sp. z o.o. Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.