Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej

Wzór dokumentu - Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej

Prokura jest pełnomocnictwem udzielonym przez przedsiębiorcę podlegającego obowiązkowi wpisu do rejestru przedsiębiorców, które obejmuje umocowanie do czynności sądowych i pozasądowych, jakie są związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa. Do zbycia przedsiębiorstwa, do dokonania czynności prawnej, na podstawie której następuje oddanie go do czasowego korzystania, oraz do zbywania i obciążania nieruchomości jest wymagane pełnomocnictwo do poszczególnej czynności.

Pobierz - Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej

Pobierz dokument: Oświadczenie o udzieleniu prokury samoistnej
DOCXPDF

Prokurentem może być włącznie osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych. Jednakże w  spółkach kapitałowych - w spółkach z ograniczoną odpowiedzialnością prokurentem nie może być członek rady nadzorczej lub komisji rewizyjnej, a w spółkach akcyjnych - członek rady nadzorczej. Prokura w zasadzie pozwala umocowanemu na dokonywanie wielu różnych czynności prawnych związanych z prowadzeniem danego przedsiębiorstwa.

Wydarzenia życiowe: Spółka z o.o.Rejestracja, Spółka akcyjnaRejestracja, Społka jawnaRejestracja, Społka komandytowaRejestracja, Społka partnerskaRejestracja
Gałąź prawa: Prawo gospodarczePrawo spółek
Typ podmiotu: Przedsiębiorca

prokura

zarząd

prokurent

pełnomocnictwo

udzielenie prokury

Miejsce złożenia: Sąd
  • Dziękuję za wzór aktu prawnego. Spisanie umowy przebiegło bardzo dobrze. Dla mnie zawsze będziecie najlepszym wsparciem jeśli chodzi o kwestie prawno-finansowe. Życzę, aby serwis rozwijał się dynamicznie.Katarzyna, Wrocław

• Dzięki serwisowi znowu udało mi się uniknąć błędnych decyzji, które mogłyby mieć nieprzyjemne konsekwencje finansowe i spowodować wiele stresu. Wzór, który pobrałem. Krzysztof, programista

® 2011 - 2022 SerwisPrawa.pl sp. z o.o. Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.