Wzór dokumentu - Oświadczenie o uchylaniu się od spełnienia świadczenia z uwagi na jego przedawnienie

Przedawnienie roszczeń uregulowane zostało w art. 118 kodeksu cywilnego i jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia roszczeń wynosi lat 10, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej trzy lata. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju (...) przedawniają się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy.

Pobierz wzór dokumentu: Oświadczenie o uchylaniu się od spełnienia świadczenia z uwagi na jego przedawnienie. Dokument zawiera także dodatkowe informacje w zakresie przedawnienia roszczenia. Dokument został przygotowany przez współpracującego z nami prawnika.

Pobierz dokument: Oświadczenie o uchylaniu się od spełnienia świadczenia z uwagi na jego przedawnienie
PDFDOCX
Wydarzenia życiowe: ZobowiązanieUstanie własności, ZobowiązanieWezwanie do zapłaty, ZobowiązaniePismo procesowe / Pismo, ZobowiązanieOdwołanie / sprzeciw
Gałęzie prawa: Prawo cywilnePrawo zobowiązań, Prawo gospodarcze
Typy podmiotów: Fundacja, Osoba fizyczna, Przedsiębiorca, Stowarzyszenie

roszczenia pieniężne

oświadczenie

zarzut przedawnienia

przedawnienie

dokumenty prawne

wzory dokumentów

przedawnienie roszczeń

Miejsce złożenia: Strona
  • Witam. Pobrałam od Państwa wzór protokołu z posiedzenia zarządu spółki. Wzór aktualny i elegancko sporządzony. Opinia pozytywna w 100%. Barbara, wiceprezes

• Bardzo dobra baza wzorów dokumentów. Wszystkie znajdują się w jednym miejscu i są łatwe do pobrana. Czy mógłbym prosić o jakiś rabat następnym razem? Leszek, lekarz

® 2011 - 2023 SerwisPrawa.pl sp. z o.o. Korzystanie z portalu oznacza akceptację regulaminu.